Uit tien systeemopstellingen (familieopstellingen) van volwassen mensen die stotteren blijkt dat, naast het stotteren, ook problemen bij de ouders speelden. Een overeenkomst in deze tien opstellingen is dat in het gezin van herkomst van de deelnemers de familie moeilijk met hun problemen konden omgaan. In het gezin van herkomst werd daarover gezwegen. Een opgroeiend kind kan dit als een onveilig gezinsklimaat ervaren. Om zich tegen de impact van de problematiek van de ouder te beschermen, kan een kind een symptoom, bijvoorbeeld stotteren, ontwikkelen. Daarmee kan de beschermende functie van een symptoom een duurzaam resultaat van de stottertherapie verminderen.
Samen met Eelco de Geus heeft Stichting Support Stotteren in 2008 een systeemopstellingenweekend voor mensen die stotteren georganiseerd. Van deze opstellingen zijn videobeelden gemaakt die naderhand door Stichting Support Stotteren op overeenkomsten zijn geanalyseerd. Download Download Een psychodynamische kijk op tien systeemopstellingen over stotteren geschreven door Dini & Henk Zeggelaar hun bevindingen. Dit artikel werd gepubliceerd in de mei-editie van de Logopedie & Foniatrie van 2012.
Het pre-pilot onderzoek meerdere suggesties voor verder onderzoek op zoals:
Onderzocht zou kunnen worden of, bij mensen bij wie stotteren een onbewust beschermende functie heeft, het effectiever kan zijn om eerst de beschermende functie van het stotteren te behandelen. Voor het behandelen van de beschermende functie van het stotteren, het wegnemen van de reden voor het stotteren, kan naar een psycholoog verwezen worden. Een psycholoog kan de cliënt leren hoe op een andere, meer efficiëntere manier met de bedreiging om te gaan.
In deze 10 opstellingen kwamen een paar dynamieken opvallend vaak naar voren, die in het artikel over deze opstellingen uitvoering worden besproken.
Het opstellingenweekend werd financieel mogelijk gemaakt door het Damsté-Terpstrafonds en het D/M-fonds handelend onder de naam "Prins Bernhard cultuurfonds".