Naar onze mening kunnen sommige vormen van stotteren te maken met onzekerheid over het aangaan van contacten, relaties, met andere mensen. Vaak is die onzekerheid al ontstaan ver voordat de uiterlijke spraak zich ontwikkelde. De eerste mensen met wie je een relatie aan ging, waren je ouders. Hoe zij reageerden op jouw pogingen om contact te maken, vormen in eerste instantie de basis voor hoe zeker jij andere relaties aan gaat: hoe makkelijk jij contact met andere mensen maakt.

In een recensie over het boek "Houd me vast" wordt hierover gescheven:"Soepel een relatie aangaan en die vervolgens even soepel onderhouden, is niet iedereen van huis uit gegeven. En daarmee start Johnson meteen haar uiteenzetting. ‘Als een huwelijk mislukt’, schrijft zij, ‘ligt dat niet aan een steeds groeiend conflict, maar wel aan afnemende genegenheid en een gebrek aan emotionele ontvankelijkheid.’ Zij grijpt terug op de kindertijd, waar baby’s hechten aan hun ouders (lees: moeders) – of niet. Wie niet goed en gezond heeft leren hechten, krijgt het later moeilijk bij het aangaan van een relatie met een partner. Want ook in een relatie is het basisprincipe dat er wederzijdse gehechtheid moet zijn. Dat moet je dan wel in je vroegste jeugd hebben geleerd!"

Een therapievorm die o.a. over het aangaan en onderhouden van relaties gaat, is Emotionally Focused Therapy (emotiegerichte therapie), afgekort tot EFT. Het boek "Houd me vast" geeft hier uitleg over.