Mensen kennen zowel het verlangen naar nabijheid als het verlangen naar afgrenzing. Deze vitale symbiotische behoeften worden in de vroegste kindertijd door ouders vaak niet bevredigd. De hechting aan de moeder kan dan tot een symbiosetrauma bij het kind leiden. De verstrikkingen die daaruit op zielsniveau ontstaan, ziet Franz Ruppert als bron van de meeste relatieproblemen, als begin van verslavingsgedrag, angsten, depressies en zelfs van schizofrenie.

Aan de hand van talrijke voorbeelden uit de praktijk laat hij zien hoe symbiosetrauma herkend en behandeld kan worden. De door hem nieuw ontwikkelde werkwijze met traumaopstellingen heeft zich daarbij als bijzonder effectief bewezen.

Interesse voor systeemopstellingen en het hebben meegemaakt van een systeemopstelling, minimaal als representant, is een must om dit boek te kunnen begrijpen.

In deze uitgave presenteert de auteur, professor in de psychologie en erkend psychotherapeut, zijn nieuwste bevindingen betreffende 'psychotraumatologie' vanuit de systemische therapie van Bert Hellinger eigen gemaakte methode die hij 'traumaopstellingen' noemt. Zijn nieuwe ontdekking is het voor veel latere psychische stoornissen en destructieve afhankelijkheden oorzakelijke 'symbiosetrauma': het symbiotische proces tussen moeder en kind kan voor het kind op zichzelf al een oertrauma vormen. Hierdoor verliest het kind contact met zijn oorspronkelijke vitale impulsen, richt het zich op anderen in plaats van op zichzelf en kan het geen eigen bevestigende identiteit vormen. Erkenning van deze 'zielsverstrikking' als bron van bijvoorbeeld de meeste relatieproblemen via de methode van 'opstellen van verlangen', die hier uitgebreid wordt besproken, is de eerste en noodzakelijke basis voor latere heling. Hij kruidt zijn uitgebreid theoretisch kader, met autonomie en symbiose als hoofdonderwerpen, met talrijke aansprekende praktijkvoorbeelden (in grijs kader). Met Duitstalige literatuuropgave.

Prof. dr. Franz Ruppert is psycholoog en docent aan een hogeschool in München en is tevens zelfstandig gevestigd als psychotherapeut. Zijn specialisatie is het werken met mensen met ernstige psychische aandoeningen. Hij geeft regelmatig workshops in Nederland. Eerder schreef Franz Ruppert De verborgen boodschap van psychische stoornissen.