Herken je dat? Leuke studie, maar dat mondeling examen op het eind van het jaar...

Het kan ook anders. In een aantal vakken is het onnodig om in de stress te zitten als je stottert. Is het testen van de uitspraak niet het doel? Dan mag je het mondeling ook schriftelijk afleggen. Hiervoor is geen 'deskundigenverklaring' nodig. Een mededeling aan de onderwijsinspectie is voldoende.

Dus, relaxt je examen in? Neem snel contact op met je docent!

Verg niet het uiterste van jezelf, maar ga realistisch met je stotteren om. In plaats van stress is het belangrijk dat je plezier hebt in het voorbereiden van je presentatie.

Loop je vertraging op tijdens je studie? Is die vertraging direct of indirect terug te voeren op stotteren? (Bijvoorbeeld door: stress en spanning vanwege stotteren, niet tijdig een stageplaats kunnen vinden, terugval in therapie, enz.). Je bent niet de eerste. Maar blijf er niet mee rondlopen en onderneem actie!

 

Problemen met studie vanwege stotteren

Een aantal studenten die stotteren maakten melding van problemen waar zij met het stotteren tijdens hun studie tegenaan lopen, of zijn gelopen. De problemen lopen uiteen van:

  • het houden van presentaties
  • vragen stellen tijdens de les/colleges
  • communicatie tijdens het samenwerken in projectgroepen
  • bovenmatig tegen lessen/colleges opzien
  • afgewezen worden voor een stageplaats

Vanwege deze problemen zijn enkelen met hun studie gestopt, of zijn een andere studie gaan volgen. Dit zal ook gevolgen voor hun studiefinanciering hebben gehad.

Een therapie die voor jou succesvol is, is uiteraard het beste middel. Mocht een goede therapie niet afdoende zijn, dan zijn er ook regelingen om problemen met de studie zo minimaal mogelijk te maken.

Aan de hand van de bovenstaande problematiek heeft Stichting Support Stotteren aan de Ieder(in) gevraagd welke tegemoetkoming er voor studenten die stotteren zijn. Met medewerking van Handicap en Studie geven zij de volgende faciliteiten aan.

Overweeg je vanwege stotteren te switchen of te stoppen met je studie? Praat eerst over je problemen met je docent, of de zorgcoördinator. Vaak zijn er meer mogelijkheden dan jij vermoedt om je studie succesvol af te ronden.