Negatief effect

Welke voedingsstoffen hebben een negatief effect op vloeiende spraak? Kun je dus beter minder eten?

Xanthinen zijn stoffen, die in verschillende vorm in de voeding voor komen. Als cafeïne in koffie, thee, cola en chocola. Als purine in vis, gevogelte, vlees en peulvruchten. Bovendien zitten ze in sommige geneesmiddelen, zoals theophilline. Dit middel wordt ingezet tegen astma, omdat het de spieren van de ademhaling ontspant.

De effecten van xanthinen zijn te verminderen door veel water te drinken, veel prei te eten en een schaaltje kersen (ook uit de pot) als tussendoortje te nemen. Uit overlevering is bekend, dat keizer Nero grote hoeveelheden prei at om de kwaliteit van zijn stem te verbeteren. Mogelijk houdt dit verband  met de overvloedige maaltijden, rijk aan vis en gevogelte.

De invloed van cafeïne op de spraak en het gedrag van schoolgaande jongens is bestudeerd door Rapoport (1981). In een dubbelblind placebo-gecontroleerd onderzoek werd duidelijk vastgesteld, dat cafeïne niet alleen een verhoogde lichamelijke activiteit veroorzaakte, maar ook dat de jongens veel sneller gingen praten.

In de literatuur is een relatie met stotteren aangetroffen bij de volgende referenties :

Bij de behandeling van astmatische kinderen met theophilline gaan enkele kinderen stotteren. Wordt de medicatie gestopt, dan verdwijnt ook het stotteren weer. Onduidelijk is of men hier te maken heeft met "verkregen stotteren" of met "ontwikkelingsstotteren" (Rosenfield, 1994)

De stottertherapeut Seeman (1955) constateert een hoger percentage stotteraars bij slagers en hun kinderen.

Gutzmann (1920) adviseert bij de behandeling van stotterende kinderen : "bij te veel vleesvoeding moet meer nadruk gelegd worden op groenten".

Behalve koper/mangaan zit er ook veel arginine in de gevaarlijke voeding. Zowel mangaan (dierproeven;Chandra, 1980) als arginine (dierproeven;Chutkow, 1978) bevorderen de opname van koper-ionen in de hersenen.

De volgende producten kunnen het stotteren verergeren. Dit is weliswaar op kleine schaal, maar wel overtuigend aangetoond (voeding oriëntaties 1998-2003). In de literatuur zijn alleen noten in verband gebracht met stotteren (zie historische wetenswaardigheden)

  • Noten en notenproducten zoals notenpasta, pindakaas, amandelspijs en saté.
  • Chocola en chocolaproducten zoals chocolade melk -en vla, chocola in koffie, chocola in broodbeleg.
  • Peper en peper producten zoals ( Chinese ) saus en soep, ketchup, salami, pizza, ontbijtkoek, speculaas.
  • Haver alleen in licht geroosterde vorm zoals havermout -en meergranen koekjes, meergranen brood en -pannenkoeken (advies : tarwe brood).
  • Zaden alleen in licht geroosterde vorm zoals sesam  -en maanzaad.
  • Ook voorzichtig met krenten en rozijnen, champignons, groene erwten (doperwten wel), donker bier.