Wat kan haptotherapie betekenen bij stotteren?

Iedereen die stottert heeft vast wel ervaren dat meer spanning leidt tot meer stotteren. Waar komen deze spanningen vandaan? Hoe zou het zijn om deze spanningen te verminderen? Zodat je als gevolg daarvan spontaan minder stottert?

Bij haptotherapie leer je waar die spanning zit bij jou en waar die vandaan komt. Om vervolgens de spanningen te verminderen en liefst op te lossen.

Wat is haptotherapie?

Haptonomie is gebaseerd op de ontmoeting tussen mensen. Emotionele blokkades en daarmee gepaard gaande remmingen, leiden tot spanningen. Deze spanningen leiden in ons geval tot meer stotteren.

Vaak hebben deze emotionele blokkades te maken met ervaringen uit de jeugd. Dit komt naar voren wanneer in een lichte aanrakende ontmoeting met de haptotherapeut gevoelens ontstaan, die niet aansluiten bij de actuele situatie van dat moment. Vervolgens ga je samen op zoek naar het moment waarop deze gevoelens zijn ontstaan. Vaak in de jeugd. Deze oude onbewuste ervaringen en gevoelens oefenen nog steeds invloed uit op je huidige leven.

Onderdrukte gevoelens leiden tot spanningen en dus tot meer stotteren

Gevoelens die je onderdrukt, voel je niet meer, maar zorgen onderhuids wel voor spanningen. En, spanningen verergert stotteren. In een door de haptotherapeut gecreëerde veilige omgeving leer je deze gevoelens te herkennen, toe te staan, te beleven en ze te accepteren als behorend bij jezelf. Daarmee kom je dichter bij jezelf, onderdruk je minder gevoelens, waarmee het stotteren vanzelf af ken nemen.

In haptotherapie gaat het dus niet om het eindeloos analyseren van vroegere ervaringen, maar om het durven toelaten van gevoelens die nooit eerder gevoeld mochten worden. Door gevoelens niet langer als 'mogen niet gevoeld worden' te bestempelen, te onderdrukken en ze gewoon toe te laten, verminder je spanning. Hierdoor kan het stotteren als vanzelf afnemen.

Meer informatie over haptotherapie is te vinden op Haptotherapie op de kaart.

Projectmatige en/of structurele samenwerkingsverbanden met

Logo Ieder(in) Logo UWV Logo Justitie en Veiligheid Logo Start Foundation