Je volgt therapie en merkt al een tijd dat je geen vooruitgang meer boekt. Hoe lang ga je door?  Komt er nog verbetering aan, of is het beter om te stoppen en iets nieuws te proberen?
Als Stichting Support Stotteren vinden wij: na negen maanden nog geen verbetering, of negen maanden stagnatie? Wellicht is het tijd om de balans op te maken.

Therapietrouw, of afhankelijk van de therapeut?

Sommige mensen blijven meerdere jaren bij dezelfde therapeut hangen zonder duidelijk verder te komen. Is dat therapietrouw? Of, ben je afhankelijk van je therapeut geworden?
 Je kunt door blijven gaan op de ingeslagen weg in de hoop ooit van het stotteren af te komen. Je kunt ook de balans opmaken. Misschien kom je tot de conclusie dat je op deze weg genoeg hebt geleerd. Dat je op dit moment in deze therapie niet meer verder komt. Misschien ben je in een nieuwe fase aangeland en is het tijd om je open te stellen voor iets nieuws.

Gedurende de therapie verander je en ontwikkel je je verder. Op een gegeven moment kom je op een punt dat je bij die therapie het maximale voor jou er uit gehaald hebt. Kort gezegd: je bent die therapie aan het ontgroeien. Stagnatie kan in dat geval een teken zijn dat je in een andere fase terecht bent gekomen.


Tijd dus, om jezelf en de therapeut te bedanken voor de stappen die je hebt gemaakt. Tijd om verder te zoeken naar een therapeut die op dit moment meer past in deze fase van je ontwikkelingsproces. Een nieuwe therapeut die jou verder kan helpen met de volgende stappen in jouw ontwikkeling.

Hoe vind je een nieuwe, passende, therapie?

Ben je toe aan een nieuwe stap in je ontwikkelingsproces? Dan is het misschien raadzaam om een andere therapie te zoeken. Een therapie die past bij deze fase in jouw proces om te groeien en het stotteren daarmee achter je te laten.

Hoe je een therapie vindt die bij jou past, lees je in het artikel:"Vind de beste: stottertherapeut, logopedie of techniek".

Projectmatige en/of structurele samenwerkingsverbanden met

Logo Ieder(in) Logo UWV Logo Justitie en Veiligheid Logo Start Foundation logo incluvisie