Xanthinen zijn stoffen, die in verschillende vorm in de voeding voor komen. Als cafeïne in koffie, thee, cola en chocola. Als purine in vis, gevogelte, vlees en peulvruchten. Bovendien zitten ze in sommige geneesmiddelen, zoals theophilline. Dit middel wordt ingezet tegen astma, omdat het de spieren van de ademhaling ontspant.

De effecten van xanthinen zijn te verminderen door veel water te drinken, veel prei te eten en een schaaltje kersen (ook uit de pot) als tussendoortje te nemen. Uit overlevering is bekend, dat keizer Nero grote hoeveelheden prei at om de kwaliteit van zijn stem te verbeteren. Mogelijk houdt dit verband  met de overvloedige maaltijden, rijk aan vis en gevogelte.

De invloed van cafeïne op de spraak en het gedrag van schoolgaande jongens is bestudeerd door Rapoport (1981). In een dubbelblind placebo-gecontroleerd onderzoek werd duidelijk vastgesteld, dat cafeïne niet alleen een verhoogde lichamelijke activiteit veroorzaakte, maar ook dat de jongens veel sneller gingen praten.

In de literatuur is een relatie met stotteren aangetroffen bij de volgende referenties :

Bij de behandeling van astmatische kinderen met theophilline gaan enkele kinderen stotteren. Wordt de medicatie gestopt, dan verdwijnt ook het stotteren weer. Onduidelijk is of men hier te maken heeft met "verkregen stotteren" of met "ontwikkelingsstotteren" (Rosenfield, 1994)

De stottertherapeut Seeman (1955) constateert een hoger percentage stotteraars bij slagers en hun kinderen.

Gutzmann (1920) adviseert bij de behandeling van stotterende kinderen : "bij te veel vleesvoeding moet meer nadruk gelegd worden op groenten".