Installeer de 112NL app

Na een jarenlange lobby en een intensief testtraject is de 112NL app van de Politie beschikbaar!
Installeer de app nu vanuit de Android-store of Apple-store en geef bij het installeren op dat je  'moeilijk kunt spreken'. Zodat je mag chatten. Doe dit direct! In een urgente situatie telt immers elke seconde.
In dit artikel lees je hoe.

Je studiekeuze, of werk laten beïnvloeden door stotteren? Dat is niet meer nodig. Naast therapie, zijn op technologisch gebied hoopgevende ontwikkelingen, die je (aanvullend) kunt gebruiken om vloeiender te spreken.

Sinds mei 2021 zijn wij ons aan het verdiepen in reeds bestaande spraaktechnologie.

Mensen met andere spraakbeperkingen maken gebruik van technologische hulpmiddelen gebaseerd op 'Tekst naar spraak'-technologie. Dit zijn spraakcomputers die ingetypte tekst uitspreken. (De uitspraak klinkt natuurlijker dan de stem van een navigatiesysteem). Het kan interessant zijn om te proberen in hoeverre je daar profijt bij hebt.

Lang niet iedereen weet dat je voorzieningen, zoals een hulpmiddel of een jobcoach, vergoed kunt krijgen van UWV. Dat kan vaak ook als je geen uitkering van UWV ontvangt. UWV heeft namelijk de mogelijkheid om voorzieningen te verstrekken en aanpassingen op de werk- of onderwijsplek te doen. Hierdoor worden burgers ondersteund om naar werk te gaan en aan het werk te blijven. Daarnaast zorgt een voorziening of een aangepaste onderwijsplek ervoor dat belemmeringen zo veel mogelijk worden weggenomen bij het volgen van onderwijs.

Jaarlijks krijgt UWV circa 60.000 aanvragen binnen voor hulpmiddelen en ondersteuning. Het grootste deel is jobcoaching, ongeveer een derde betreft werk- en onderwijsvoorzieningen. Die hulpmiddelen variëren van een aangepaste werkstoel, een traplift tot een brailleleesregel waarmee blinden en slechtzienden de mogelijkheid hebben om te kunnen lezen/schrijven. Ook kan UWV spraakhulpmiddelen bij stotteren verstrekken als de mate van stotteren een communicatie/functioneringsprobleem vormt in het uitvoeren van werkzaamheden en stotterapparatuur dit compenseert. Het scala aan mogelijkheden is dus heel groot.
Logo 112

112 per sms

Wat doe jij in geval van brand? Lukt het jou om snel 112 te bellen als iedere seconde telt?

Voor mensen die stotteren is 112 ook per sms bereikbaar. Maak hier gebruik van, als je niet zeker weet of je in een noodsituatie snel 112 kunt bellen.
Deze dienst is gratis. Je betaalt alleen de sms'jes tegen het normale tarief.

Vooraf aanmelden

Om in geval van nood met de meldkamer te sms'en, dien je je vooraf aan te melden!