Lobby stotteren en werk
Met patiëntenorganisaties van andere aandoeningen dan stotteren, lobbyen we goed en effectief samen. Hierdoor lukt het steeds beter om de beleidsmakers bij de overheid te bereiken en wetgeving te laten aanpassen. Dit startte in 2014 met de aangenomen van Lid Potters, zoals beschreven in stotteren wordt gemonitord in de participatiewet .
Via Ieder(in) zijn we betrokken bij de werkgroep 'Buiten Banenafspraak'. Dankzij deze werkgroep konden we samen met StartFoundation een goed en overtuigend manifest aan Minister Carola Schouten aanbieden. In het artikel stotteren niet (on)beperkt genoeg? laten we zien hoe dit tot stand kwam en waar wij nu staan.
Politiek maakt stotteren en werken moeilijker, pas de wetgeving aan
In het artikel 'Sluit mensen die stotteren niet uit, staatssecretaris' is te lezen hoe wij, samen met patiëntenorganisaties van andere aandoeningen die buiten de banenafspraak vallen, onze gezamenlijke problematiek bij de staatssecretaris onder de aandacht brengen.
Dit startte met een ludieke actie om aandacht te vragen voor de nadelige gevolgen van de quotumwet voor hoger opgeleide mensen.Hoger opgeleid ben je volgens de wetgever al met een MBO2 opleiding! Mensen die stotteren zijn niet dom. Het spreken gaat moeizamer maar het IQ is prima.
Steeds beter doorgronden we wat er ontbreekt in de huidige wet- en regelgeving: stotteren is een vergeten aandoening. En, daar brengen wij verandering in!
Overheid en beleidsmakers: maak stotteren en werk gemakkelijker!
Ook na een zorgvuldig voorbereid gesprek met topambtenaren van het UWV lukte het om de regelgeving van het UWV te verbeteren. Lees ons artikel over de vergoeding spraakhulpmiddelen bij stotteren dat samen met het UWV is opgesteld.
Stotteren komt nu wél in beeld
Al jarenlang merken we dat een aantal mensen die stotteren problemen ervaren bij het vinden en houden van werk. Dit hebben we herhaaldelijk bij de Nederlandse stottervereniging Demosthenes aangekaart. Hoewel op een ALV de meerderheid van de aanwezige leden voor was, om dit onderwerp op te pakken, zag het toenmalige Demosthenesbestuur daar geen noodzaak toe.
Stichting Support Stotteren vindt dit wel belangrijk. Na jarenlang lobbyen hebben wij een goed netwerk ontwikkeld en lukt het ons om de problemen van mensen die in hevige mate stotteren en problemen op de arbeidsmarkt ervaren, onder de politieke aandacht te brengen.
Om problemen rondom stotteren op de politieke agenda te zetten, moet je samenwerken. Stichting Support Stotteren heeft deze kans gegrepen en heeft aan de basis gestaan van de nieuwe groep “communicatieve beperkingen”.
Deze groep “communicatieve beperkingen” praat nu met meerdere ministeries mee over de problemen en oplossingsrichting op de 7 geformuleerde levensdomeinen. In 2023 is een Nationale Strategie geschreven hoe het VN-verdrag Handicap in Nederland in te voeren om de ervaren problemen rondom een handicap drastisch te verminderen. De aanpak voor de eerste vijf jaar wordt nu bepaald in de 'Werkagenda Nationale Strategie VN-verdrag Handicap'. Stichting Support Stotteren is, samen met andere patiëntenorganisaties, hierbij betrokken. Nu is het moment om Nederland toegankelijker te maken! Ook voor mensen die in hevige mate stotteren.
Lees meer: Samen sterk: hoe mensen met communicatieve beperkingen samen strijden voor veranderingen