Gesprek bij het UWV? Geef aan wat je nodig hebt!
Een groot aantal mensen vinden al gauw een leuke baan. Een aantal niet. Zij vechten zich door de arbeidsmarkt heen om te overleven.
Dit kan anders. Lukt het, ondanks enorme inzet van jou, niet om een leuke baan te vinden? Geef dit aan! Houd je niet groot, maar geef aan wat je meemaakt.
Juist als je mondig overkomt, maar telkens afgewezen wordt, vertel dit erbij. Geef aan dat werkgevers op het laatst toch twijfelen en een niet-stotteraar aannemen.
UWV en stotteren: wat heb je nodig?
Hoe kom je er achter wat je nodig hebt?
Ga na wat in je vorige werk, of op school, jouw problemen waren:
- Kon jij je ei kwijt in je werk?
- Had je moeite met sommige collega's? Welke waren dat en vooral: met welk aspect in hen had je moeite?
- Waren er taken waar je tegenop zag?
- Was jij vaak diegene die de klusjes kreeg, die niemand leuk vond?
- Waren er taken die naar andere collega's gingen, omdat stotteren daarin niet handig is? (bv. receptioniste vervangen bij ziekte)
Maak hiervan een lijst en neem dit mee naar het UWV. Geef bij het UWV aan dat jij veel kunt, maar dat een aantal taken moeilijker zijn.
Jobcarving en Jobcoach
Het UWV kan werkgevers faciliteren om samen met een jobcoach te kijken welke taken op een afdeling gedaan moeten worden en deze taken herverdelen. Opdat een geschikte set taken voor jou overblijft. Dit wordt 'jobcarving' genoemd. Om aan jobcarving te doen, heb je een jobcoach nodig. Vraag om een jobcoach die ruim ervaring met jobcarving heeft.
Kaart het zodanig herverdelen van taken van een afdeling dat er voor jou een plaatsje vrij komt, aan het UWV. Vraag daarbij om een ervaren jobcoach. Heb je eenmaal een jobcoach? Dan gaan mogelijk ook andere deuren voor je open, die anders gesloten blijven.
Bron video: SOLGU - Utrecht