Waarom risicomijdende werkgevers minder snel stotterende sollicitanten in dienst nemen.

De Nieuwsuur-uitzending van 18 juli 2022 verklaart op welke manier overheidsbeleid tot risicomijdend gedrag bij werkgevers leidt. Ook sollicitanten met een kleine beperking worden hierdoor moeilijker aangenomen.

DNB: 'Energiesteun voor bedrijven niet nodig' * Werkgevers: 'Twee jaar doorbetalen bij ziekte is te lang' * Overheid houdt stukken over Sywert-deal geheimSamen met andere belangenbehartigers vinden we dat zowel de bron, de overheid, als de werkgevers moeten worden aangesproken.

Pas wet- en regelgeving aan

De overheid kan de wet- en regelgeving aanpassen. De werkgevers kunnen worden aangesproken op het gemak waarmee zij vooroordelen naar voren schuiven om mensen die stotteren niet in dienst te nemen. Een vooroordeel is bijvoorbeeld: mensen die stotteren zijn stressgevoeliger en zouden dan eerder uit kunnen vallen. Wij weten dat dit niet waar is, maar van zo'n vooroordeel ondervinden sommigen hinder.

Kijk het Nieuwsuur-item terug (tussen minuut 14 en 19):

Werkgevers zeggen: 'Twee jaar doorbetalen bij ziekte is te lang'. Een zieke medewerker krijgt gedurende twee jaar minimaal 70 procent van zijn loon doorbetaald. Sommige ondernemers vinden deze periode te lang en zijn huiverig om mensen die bijvoorbeeld chronisch ziek zijn, aan te nemen.

Deel jouw ervaring

Ben jij weleens vanwege een vooroordeel afgewezen? Meld dit bij StartFoundation, een van onze partner waarmee we samenwerken.
Je helpt hiermee ook andere (stotterende) werkzoekenden! 

Projectmatige en/of structurele samenwerkingsverbanden met

Logo Ieder(in) Logo UWV Logo Justitie en Veiligheid Logo Start Foundation logo incluvisie