Eén op de vier kinderen/jongeren wordt op school, of tijdens de studie, meerdere keren per week gepest! Heel veel docenten herkennen het pesten niet en ook lang niet altijd vertellen slachtoffers thuis aan hun ouders dat zij worden gepest. het is dus heel belangrijk om als volwassene alert te zijn. Wanneer je meerdere symptomen van pesten bij een kind herkent, moet je je afvragen of er soms pesten in het spel is. Kinderen die gepest worden geven namelijk meerdere signalen af.

 1. Ze worden uitgelachen of op een onvriendelijke manier benaderd.
  Regelmatig valt het op dat er om het kind wordt gelachen of dat andere kinderen onaardige opmerkingen maken.
 2. Ze worden als laatste gekozen bij teamspelletjes.
  Tijdens het werken in projectgroepen, de gymles of op het plein zijn het steeds dezelfde kinderen die als laatste worden gekozen en die ze eigenlijk liever niet in hun team willen hebben.
 3. Hun bezittingen worden afgenomen of liggen overal verspreid.
  Ze zijn regelmatig hun spullen kwijt of moeten deze bij elkaar rapen.
 4. Ze hebben kneuzingen, verwondingen of kapot gescheurde kleren. (Denk ook aan problemen met de fiets: lekke banden, etc.).
  Waar komen die blauwe plekken en kneuzingen vandaan? Is het kind zelf zo onhandig dat het allerlei ongelukjes heeft, of zit er meer achter?
 5. Ze zijn vaak alleen tijdens pauzes en overblijven.
  Het kind staat alleen op het plein en doet niet mee met andere kinderen. Heeft het kind echt zelf geen zin om mee te doen, of wordt het structureel buitengesloten? Je ziet een slachtoffer vaak dicht bij de leerkracht of overblijfouder blijven. Of, het kind verstopt zich juist voor hen, omdat het zich schaamt voor het buitengesloten worden.
 6. Ze nemen geen klasgenootjes mee naar huis.
  Ze zitten vaak alleen op hun kamer en worden niet uitgenodigd voor feestjes.
 7. Ze gaan achteruit in hun schoolprestaties.
  Het kind heeft meer moeite om zich te concentreren en kan rusteloos of hyperactief zijn. Ook zie je vaak dat de schoolresultaten langzaam achteruit gaan.
 8. Ze lijken gestrest, ongelukkig en depressief.
  Het kind zit niet lekker in z'n vel en heeft een doffie uitstraling. Ze slapen onrustig met nare dromen. Het voelt zich ongelukkig en verdrietig en heeft vaak ook allerlei lichamelijk klachten zoals hoofdpijn of buikpijn.
 9. Ze zijn onhandig en kinderlijk.
  Het kind kan vreemde of irritante gewoontes hebben, waar ook volwassenen (inclusief de leerkracht) zich aan kunnen storen.
 10. Ze proberen terug te vechten als ze worden aangevallen of beledigd.
  Sommige van deze kinderen zijn regelmatig bij vechtpartijen betrokken en kan zeer temperamentvol overkomen. Is het echt zo'n heethoofd of driftkikker? Kinderen vinden het vaak grappig wanneer een kind stampvoetend van woede voor zichzelf probeert op te komen en ze zullen dan ook net zolang doorgaan met 'uitdagen' tot ze dit doel hebben bereikt. Bij kinderen die stotteren is het voor pesters extra leuk om hen verbaal te pesten. Weerwoord geven is lastig en vallen ze eens (vloeiend!) boos uit, is dit vermakelijk.

Bron: Soebar

Projectmatige en/of structurele samenwerkingsverbanden met

Logo Ieder(in) Logo UWV Logo Justitie en Veiligheid Logo Start Foundation logo incluvisie