Oriëntatie op de arbeidsmarkt
Je oriënteren op de arbeidsmarkt is zinvol: zowel als je begint te werken, als dat je al enige tijd werkt. Bij stotteren is dat nog belangrijker, omdat bij veel vacatures 'goede communicatieve eigenschappen' nadrukkelijk wordt benoemd.
Kennis en vakmanschap om stotteren te compenseren
Uiteraard speelt de mate van stotteren mee, maar het UWV heeft onderzocht wat de belangrijkste kwaliteiten voor werkgevers zijn. Wat blijkt? Vaktechnische kennis is belangrijk om werk te vinden bij stotteren. De communicatieve kwaliteiten staan wat lager op het wensenlijstje van de werkgevers.
Op de arbeidsmarkt speelt vraag en aanbod mee. Kies daarom een beroep waar vraag naar is en het aanbod schaars. Zodat je zo weinig mogelijk concurrentie hebt, waardoor de werkgever jou aanneemt op basis van jouw kwaliteiten.
Specialiseer je
Je kunt je op twee manieren specialiseren:
- wordt een goede vakman, of vakvrouw
- specialiseer je in een bepaald onderwerp en zorg dat je je daarin zo hoog mogelijk opleidt.
In ieder geval: zorg voor zo goed mogelijke kennis, of kunde in iets. Op die manier compenseer je het stotteren, is onze ervaring.
De ideale arbeidsmarkt bestaat niet
Idealiter zou de wereld zo in elkaar moeten steken, dat je een beperking niet hoeft te compenseren. Helaas wijst onderzoek van Pimbaa, samen met de Universiteit van Amsterdam en met medewerking van werkgeversvereniging AWVN anders uit. Compenseer meer dan 30 procent als je stottert en werk zoekt. Vind je dit onterecht? Lees dan verder hoe we dit willen verbeteren.