Stotteren en solliciteren
Op je eerste baan solliciteren of een (noodgedwongen) carrièreswitch maken? Hoe ga je met de communicatieve functie-eisen om, als je stottert? Ook als de functieomschrijving passend is, kan het solliciteren bij stotteren een flinke uitdaging zijn. Lees de tips, vraag eventueel hulp en ken de achtergrondinformatie.
Solliciteren geeft, ook bij mensen die vloeiend spreken, vaak extra spanning. Dat is normaal. De mate van stotteren en de functie waarop je solliciteert, zijn vaak van invloed op de mate van spanning die je ervaart.
De eerste vraag kan daarom zijn: vermeld ik het stotteren wel of niet in de sollicitatiebrief? En zo ja, waar en hoe?
Vertel het UWV over jouw stotteren
Als je werkloos bent geworden, dan is het UWV hierin betrokken. Benoem dat je stottert bij het UWV en ga je stotteren niet bagatelliseren (maar overdrijven hoeft uiteraard ook niet). Waarom dat belangrijk is? Voor mensen die in hevige mate stotteren, is sinds 2021 extra hulp en ondersteuning mogelijk. Als Stichting Support Stotteren hebben we hiervoor succesvol gelobbyd. Maak daar gebruik van!
Helaas zijn er risicomijdende werkgevers die het liefst voor alles een tegemoetkoming vanuit de overheid willen zien. Het Nieuwsuur-item 'Werkzoeken lastiger door risicomijdende werkgevers' vertelt hierover. Dit zet mensen die stotteren op een achterstand. Daarom zetten wij ons in om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.
We wensen je veel succes bij het solliciteren en zijn benieuwd naar jouw ervaringen. En weet: Stotteren en solliciteren, jouw ervaring telt!