Boeken in relatie met stotteren
De onderstaande boeken hebben we over hoogsensitiviteit gelezen en bevelen wij aan.
Hoe andere volwassenen het stotteren ervaren, staat in onderstaande boeken beschreven.
- Mond vol kiezels
- Vervelend dat ik stotter, maar niets te vertellen hebben is nog vervelender: interviews en portretten van bekende en minder bekende stotteraars
De onderstaande boeken zijn speciaal voor kinderen geschreven.
- Dodo: boek voor jongeren in het voortgezet onderwijs. Ook leuk voor ouders om te lezen.
- Stotterkit: boek voor stotterende kinderen op de basisschool
De onderstaande boeken hebben we over broddelen, stotteren en stottertherapie gelezen en vonden wij interessant.
- Broddelen: studieboek voor logopedisten/stottertherapeuten
- Door de nacht naar het licht: uitleg over de Hausdörfertherapie
- Psychodynamik des Stotterns: bevat o.a. een kritische beschouwing van stottertherapieën tot 2004
- Stotteren van theorie naar therapie: studieboek voor logopedisten/stottertherapeuten. Wij vinden dit boek eenzijdig.
(Weer) therapie volgen? Het vergt moet en roept vragen op.
De volgende boeken vinden we het lezen waard
- Liefde in Wonderland: Hoewel de titel anders doet vermoeden wordt serieus ingegaan op de relatie tussen cliënt en (alternatieve) hulpverlener. Het boek is relevant omdat veel stottertherapeuten zich laten bijscholen op het gebied van psychotherapie en coaching. Je kunt je overdonderd voelen, zowel in positieve als negatieve zin
Valt het je ook op dat je alleen stottert, als je tegen een ander (volwassen) mens praat? In je eentje praat nagenoeg iedereen die stottert vloeiend. Hetzelfde bij het praten tegen dieren, planten en vaak ook kleine kinderen.
Dit komt volgens ons doordat als je tegen een andere volwassen persoon praat, je een relatie aangaat. Je verwacht iets van de ander en de ander verwacht iets van jou. In hoe je je daar, onbewust(!) in opstelt, vloeit voort uit jouw ervaringen als kind, baby en zelfs de gevoelens die je in de baarmoeder hebt opgedaan. Deze ervaringen/problemen kunnen zich in verschillende symptomen uiten, zoals in ons geval get symptoom 'stotteren'.
Hierover lazen wij de onderstaande boeken en vonden die interessant.
- Handboek psychosociale therapie: studieboek over de invloed van opvoedingspatronen van ouders, de reactiepatronen van (stotterende) kinderen, hoe deze in de volwassen partnerrelatie doorwerken en op hun beurt het ontstaan en instandhouden van symptomen zoals stotteren kan beïnvloeden. Interessant om als zelfstudieboek te lezen.
- Transactionele Analyse: de Transactionele Analyse (TA) biedt een model voor het verkrijgen van inzicht in de individuele persoonlijkheid, in relaties en communicatie. Interessant om als zelfstudieboek te lezen.
Het onderwerp "trauma" wordt gelukkig steeds meer bespreekbaar. Rondom stotteren zijn er helaas nog meerdere kampen te onderscheiden. Er is nog geen consensus over. Volgens ons komt dit ook doordat 'stotteren' als een te breed begrip wordt gezien. Er zou meer onderscheid in verschillende manieren van stotteren moeten worden gemaakt.
Wil je meer weten over trauma? Lees dan eens onze selectie:
- De psychologie van Vrijheid: Laagdrempelige uitleg met veel empathie hoe een symptoom (bv. stotteren) als overlevingsstrategie kan dienen en hoe dit te verminderen
- Van taboe naar traumabewust: Laagdrempelige uitleg over psychotrauma en hoe je kunt herstellen. Geschreven vanuit de (niet stotter) ervaring.
- Drama van het begaafde kind: Dat we (negatieve) ervaringen hebben met stotteren kunnen we niet veranderen. Maar we kunnen wel onszelf, tot op zekere hoogte veranderen, onszelf repareren, onze verloren integriteit heroveren.
- Houd me vast: Een onveilige hechting of relatie vergroot de kans op een trauma. Dit boek beschrijft het belang van een veilig releatie en hoe daar toe te komen.
- Ongezien opgegroeid: Niet alle kinderen groeien op bij ouders die emotioneel beschikbaar waren voor hun kinderen. Ook als het je als kind fysiek aan niets ontbrak, kun je veiligheid of liefde hebben gemist, wat doorwerkt in je volwassen leven.