Genen
Sommige chronische stotteraars hebben een genmutatie met een locus op de lange arm van chromosoom 12. En dat betekent dat ze mogelijk een metabole stoornis hebben. Dat is ontdekt bij een groep van 46 stotterende, bloedverwante families in Pakistan.
In een publicatie in NEJM van vorige week laten Changsoo Kang c.s. zien dat de verandering van één nucleotide in het zogeheten GNTAB-gen de boosdoener kan zijn. Ook blijkt uit deze studie dat gelijksoortige mutaties in twee andere genen bij personen van Europese en Amerikaanse afkomst allemaal in dezelfde richting wijzen: al deze genen zijn betrokken bij het functioneren van lysosomen.
Lees het hele artikel op Medisch contact.nl.
Wetenschappers brengen genetische veranderingen aan in muizen om bij die dieren het stotteren van mensen te imiteren. Daarmee hopen ze stotteren te kunnen genezen.
Eén procent van de mensheid stottert. Bij kinderen van twee tot vijf jaar is dat zelfs vijf procent, maar de meesten groeien daar zonder problemen weer uit. 'De helft van de volwassen stotteraars heeft stotterende familieleden', zegt onderzoeker Dennis Drayna.
Hij kwam erachter dat bij stotteraars meer mutaties voorkomen in drie welbepaalde genen dan bij niet-stotteraars. Drayna heeft diezelfde 'fouten' nu ook aangebracht in het DNA van muizen.
Leer het hele artikel op Newscientist.
..."Eine genomweite Assoziationsstudie in konsanguinen Stotterer-Familien aus Pakistan brachte die Genetiker um Dennis Drayna vom US-National Institute on Deafness and Other Communication Disorders in Bethesda/Maryland schließlich auf die richtige Spur".