Hoogsensitiviteit - HSP
Waar normaal 20% van de bevolking hoogsensitief (HSP) is, lijkt dat percentage bij mensen die stotteren op 84% te liggen.
Helaas hebben we het wetenschappelijke rapport niet kunnen verifiëren. Desondanks herkennen veel mensen die stotteren zich in de kenmerken van HSP.
Hoogsensitiviteit wordt ook wel hooggevoeligheid genoemd. In onderstaande artikelen lees je wat dit is. Lees het door en bepaal voor jezelf of je hier iets in herkent.
De inleiding van het boek 'Hoogsensitief' van Prof. dr. Elke van Hoof (VU Brussel) trok mij direct. Al in dat gedeelte zag ik overeenkomsten met stotteren.
Stotteren en hoogsensitiviteit, iets nieuws?
Twee psychologen, Elaine en Art Aron schreven in 1997 als eerste over het begrip hoog sensitief. Er ontstond spoedig een (wetenschappelijke) polarisatie storm waarbij nuance al snel ontbrak. Terwijl de hoog sensitieve persoon van de ene arts naar de andere professional ging, in de hoop dat die wel het zou kunnen helpen. Deze ‘moeilijke’ patiënten shoppen dan van de ene doctor naar de andere. Dit doctor-shopping kan ook als symptoom worden gezien, aldus van Hoof. Zij zoeken naar erkenning en adequate hulp.
Naar hoeveel logopedisten, stottertherapeuten of andere therapeuten ben jij al geweest?
Ik besloot, als voorbereiding, op het publiekscollege bij het Donders Instituut het boek Hoogsensitief van Elke van Hoof verder te lezen.
Herken jij je in een aantal van de onderstaande kenmerken? Verdiep je dan eens in hoogsensitiviteit. We hebben al een overzicht met boeken over hoogsensitiviteit voor jou gemaakt.
Kwaliteiten van een HoogSensitief Persoon (HSP):
- sterk empathisch vermogen
- snelle creatieve denkers
- snel overzicht hebben en 'zien' wat er nodig is in bedrijven en processen
Lees meer: Hoogsensitiviteit en stotteren kenmerkende overlappen?
Wanneer een persoon hooggevoelig is (HSP), dan heeft deze persoon een hoge ‘sensory processing’ sensitiviteit (SPS). Hooggevoelige personen zijn gevoeliger voor zowel positieve als negatieve omgevingsinformatie.
Het Donders institute van de RadboudUMC heeft kwalitatief onderzoek naar hooggevoeligheid gedaan. Bij 26 hooggevoelige volwassenen (13 vrouwen, 13 mannen) hebben zij een semigestructureerd interview afgenomen. De uitkomsten hebben zij in deze factsheet over hooggevoeligheid (HSP) verwerkt.
Overeenkomsten hooggevoelig (HSP) en stotteren
Misschien herken je dit: je hebt goed geoefend, je voelt je prima en op het moment suprème klap je dicht en stottert nog meer als dat je zonder oefenen zou hebben gedaan. Je piekert je suf wat er is gebeurd, maar je kunt er geen vinger achter krijgen. Was het een
Lees meer: Hoogsensitiviteit bij volwassenen een kwalitatieve studie
Bij hoogsensitiviteit ligt de focus vaak op gedrag (overprikkeling en emotionaliteit). Echter, de processen in de hersenen waarmee prikkels dieper verwerkt worden, spelen een grote rol. Welke hersengebieden betrokken zijn bij de diepere verwerking van prikkels en wat dat betekent, is te lezen in het artikel 'Neurologie van HSP'.
Uit Canadees onderzoek zou blijken dat 83% van de stotteraars Hoogsensitief (HSP) is. Daarom is het interessant welk gedrag van stotteraars ook vanuit HSP te verklaren is. In plaats van gedrag steeds te beschouwen als gevolg van stotteren, kan gedrag ook logisch