Als professional in gesprek met mensen die stotteren
Stotteren begint meestal in de vroege jeugd en gaat bij veel kinderen vanzelf over.
Diegenen die, ondanks het volgen van (veel) therapie, blijven stotteren, hebben al van jongs af aan gemerkt, dat niet alles van een leien dakje gaat. Op jonge leeftijd pasten zij zich in het reguliere onderwijs aan situaties aan. Dit maakt dat zij vaak flexibele en creatieve werknemers zijn, mits zij daarvoor de ruimte krijgen. Naast de positieve impact van doorzettingsvermogen en diversiteit zijn dit eigenschappen die in iedere organisatie goed van pas komen.
Helaas leert de ervaring dat het opzichtig vermelden dat iemand stottert de kans op een eerste kennismakingsgesprek verkleint. Dat tijdens het eerste gesprek de spanningen toenemen, is voor iedere sollicitant herkenbaar. Dus ook voor iemand die stottert, waardoor het stotteren in die situatie sterk toeneemt. Op de werkvloer zal diegene minder stotteren.
Als het stotteren bij u spanning en onzekerheid oproept, is het goed om dit te benoemen. Dit breekt het ijs en daardoor ontstaat er meer ruimte voor het echte gesprek.
Stotteren brengt rust in het gesprek
De ervaring leert dat er ook gesprekspartners zijn, die het gesprek met iemand die in hevige mate stottert juist als rustgevend ervaren. Het geeft hen meer tijd om na te denken. Zij ervaren meer rust in de communicatie. Dat komt de diepgang van een gesprek ten goede. Uiteraard is ook dat goed om te benoemen, want ook dat breekt het ijs.
Andere manieren van communiceren
Voor bij kantoorwerkzaamheden zijn tegenwoordig meerdere vormen van communicatie mogelijk. Niet alles hangt meer af van spraak. Zo communiceren mensen die in hevige mate stotteren prima als zij emailen, documenten in Teams aanvullen, of in een onlineoverleg de chatbox gebruiken. Juist doordat zij minder spraakvaardig zijn, hebben zij meer ervaring met andere communicatiemogelijkheden. Waardoor zij een goede aanvulling, en daardoor aanwinst, in een traditioneler team zijn.
Een mix van diverse talenten en kwaliteiten in een team brengt ook andere teamleden op ideeën om dingen eens anders te doen.
Proefplaatsing bij hevig stotteren
Hoewel wij vinden dat de persoonlijke kwaliteiten van de stotterende werknemers vaak ruim voldoende zijn en een subsidie daarom niet nodig zou moeten, zijn er soms mogelijkheden om bij stotteren een subsidie voor de werkgever aan te vragen. Indien er toch nog twijfels blijven bestaan, onderzoek dan de mogelijkheid van een proefplaatsing bij hevig stotteren.