Overweeg je vanwege stotteren te switchen of te stoppen met je studie? Praat eerst over je problemen met je docent, of de zorgcoördinator.

Interessante ontwikkeling is het inzetten van spraaktechnologie. Meer hierover lees je in het artikel Spraakhulpmiddelen bij stotteren.

Alvorens daadwerkelijk te stoppen met je studie: onderzoek wat er mogelijk is. Vaak zijn er meer mogelijkheden dan jij vermoedt, om je studie succesvol af te ronden.

 Wil je desondanks van studie veranderen of definitief stoppen? Dan biedt de 'Dienst Uitvoering Onderwijs' (DUO) jou de onderstaande faciliteiten:

 • verlenging van de beurs
 • opnieuw toekennen van de beurs bij switchen naar een andere studie
 • omzetten van je beurs in een gift, als je noodgedwongen moet stoppen met je opleiding. Ook als je geen diploma hebt gehaald.

Neem contact op met je studentendecaan

Wil je hiervan gebruik maken? Neem contact op met je studentendecaan. De studentendecaan beoordeelt of je in aanmerking komt en welke voorziening het beste bij jouw situatie past.

Geen studentendecaan op school? Ook je mentor, de zorgcoördinator of gewoon een docent met wie je een goede band hebt, kan je hierbij op weg helpen.

Stress op school vanwege stotteren

Een aantal studenten die stotteren geven aan dat zij in hun studie tegen het stotteren aanlopen. Deze meldingen lopen uiteen van:

 • het houden van presentaties
 • vragen stellen tijdens de les/colleges
 • communicatie tijdens het samenwerken in projectgroepen
 • bovenmatig tegen lessen/colleges opzien
 • afgewezen worden voor een stageplaats.

Sommigen van hen switchen van studie, of stoppen helemaal met studeren. Dit heeft ook gevolgen voor de studiefinanciering.

Faciliteiten bij switchen of stoppen met studie

Rondom studiefinanciering bij switchen of stoppen met de studie vanwege stotteren, biedt DUO de onderstaande faciliteiten:

 • verlenging van de beurs
 • opnieuw toekennen van een studiebeurs
 • omzetten van je beurs in een gift, als je noodgedwongen moet stoppen met je opleiding. Ook als je geen diploma hebt gehaald.

Stotteren belemmert de 'normale' communicatie. Het spreken levert belemmeringen op, ook in het onderwijs. Het staat veelal een vlotte voortgang in de studie in de weg. Daarom kan stotteren als een handicap worden gezien en zeker als een "structurele bijzondere omstandigheid".

Wat schrijft DUO?

Over switchen of stoppen met de studie vanwege 'handicap' en 'structurele bijzondere omstandigheid' schrijft DUO:

 “Ik loop studievertraging op. Wat nu?

Antwoord:
Je kunt bij studievertraging soms je prestatiebeurs laten verlengen of om laten zetten in een gift.

Is één van onderstaande situaties op jou van toepassing?

 • Door een structurele bijzondere omstandigheid (wel of niet medisch), ben je niet meer in staat om je diploma te halen.

 • Door een handicap of chronische ziekte ben je gedwongen te stoppen met je huidige studie en moet je overstappen naar een nieuwe, passender studie waarvoor je studiefinanciering kunt aanvragen.

Neem in dat geval contact op met je studentendecaan. De studentendecaan beoordeelt of je in aanmerking komt en welke voorziening het beste bij jouw situatie past".

Onderneem actie

Loop je vanwege stotteren vast met je studie? Denk je aan switchen van studie, of zelfs te stoppen? Praat met je studentendecaan, de zorgcoördinator, of gewoon een docent die je graag mag.

In ieder geval: laat weten wat je problemen zijn. Zo raar is dat niet. Er zijn meer mensen met problemen en problemen zijn er om op te lossen.

Mag ook per email

Vind je het moeilijk om over je problemen te praten? Een email wordt vast ook gewaardeerd. Check in dat geval na een tijdje of de email is ontvangen, gelezen en behandeld.