Verg niet het uiterste van jezelf, maar ga realistisch met je stotteren om. In plaats van stress is het belangrijk dat je plezier hebt in het voorbereiden van je presentatie.

Maak je presentatie spraakarm, dan stotter je minder

  • Gebruik hiervoor je creativiteit.
  • Betrek alles er bij waar je goed in bent. Denk hierbij aan visueel materiaal zoals: foto's, video's, tekeningen, schilderkunst.
  • Ben je goed in het organiseren van iets? Maak een interactieve presentatie waarbij je de luisteraars betrekt.
  • Je creatieve uitspattingen ondersteun je met een korte tekstuele uitleg die je uitspreekt of op sheets presenteert.

De voordelen van creatief presenteren

Door af te wijken van het gangbare en je eigen creativiteit in je presentatie te leggen, creëer je een originele presentatie. Daarbij bepaal je zelf de hoeveelheid gesproken tekst. Qua stotteren kun je het jezelf dus makkelijk maken. Scheelt je veel stress!

Voor de luisteraars is een andere wijze van presenteren leuk en inspirerend om mee te maken. Én, het levert je wellicht een hoger cijfer op vanwege je creatieve aanpak!

Beleef plezier aan de voorbereiding van je creatieve presentatie

Door je hobby's bij je presentatie te betrekken, wordt het leuk om met je presentatie bezig te zijn. Daarmee laat jij je vanuit je sterke kant aan je studiegenoten zien. Dat zal vast gewaardeerd worden. Daarbij komt dat jij een hoop plezier beleeft aan de voorbereiding van je presentatie. Het stotteren staat daarbij dan niet voorop.

Durf jezelf te tonen tijdens jouw creatieve presentatie

Leef je uit in je presentatie en laat je creatieve vaardigheden voor je spreken. Ook dat is communiceren!