Mag je anders behandeld worden dan iemand die niet stottert? Het antwoord hierop is een dikke 'Nee!'
Ook stotteren valt onder het internationale 'VN-verdrag Handicap', dat de rechten van mensen met een handicap regelt. De exacte tekst is in de Nederlandse vertaling VN-verdrag Handicap na te lezen. Lees je liever de oorspronkelijke bron? Lees dan hier de Engelse versie van het VN-verdrag Handicap.
Medisch model versus sociaal model
Móet iemand die stottert, vloeiend spreken? En, kan dat wel altijd? Of, maak je de situatie zodanig geschikt, dat stotteren nauwelijks meer belastend is?
Vroeger ging men uit van het 'medisch model': diegene met een beperking moet zorgen dat de beperking verdwijnt. Dit zou fijn zijn, maar is niet altijd haalbaar, ondanks gevolgde stottertherapieën. Tegenwoordig kantelt het beeld naar het 'sociaal model'. Met gebruik van hulp(middelen) veranderen we de situatie, zodat ook iemand die stottert prima op spraakrijke taken kan functioneren.
In onderstaande video legt Mari Sanders het verschil tussen het sociaal en medisch model uit, als belangrijke uitgangspunten van het VN-verdrag Handicap.
Bron: (Alliantie VN-verdrag Handicap)
- Hoe de denkbeelden 'medisch model' en 'sociaal model' zijn ontstaan, is te lezen in het artikel 'Het sociale en het medische model' van Andries Hiskes.
- Meer leren over het VN-verdrag Handicap? Volg deze gratis e-learning van de Alliantie VN-verdrag Handicap.
Toezicht op uitvoering VN-verdrag handicap
Het College voor de Rechten van de Mens houdt toezicht op de naleving van het verdrag en de manier waarop het verdrag in de praktijk wordt gebracht. Er is ook een internationale toezichthouder. Dat is een VN-commissie (United Nations Human RIghts Committee). Nederland moet aan deze commissie rapporteren over de implementatie van het verdrag. (Bron: Patiëntenfederatie).
Naast de officiële rapportage stellen (organisaties van) mensen met een handicap een 'schaduwrapportage' op, hoe mensen met een handicap de situatie zelf in het echt ervaren. Ook deze schaduwrapportage wordt aan de VN-commissie aangeboden. Mede op basis van deze rapporten toetst het VN-comité in welke mate Nederland aan het VN-verdrag voldoet, wat er verbeterd kan worden en komt met een rapportcijfer.
Meer uitleg over het 'VN-verdrag Handicap' is te vinden op de onderstaande websites: