Lobby stotteren en werk
Mensen die stotteren kunnen diverse problemen op de arbeidsmarkt ondervinden. Solliciteren is extra moeilijk, promotiekansen zijn beperkter en gebleken is reorganisaties een grote bedreiging vormen. Werkgevers zijn vaak terughoudend vanwege vooroordelen en misvattingen over stotteren.
De overheid biedt onvoldoende ondersteuning. Mensen die stotteren vallen buiten regelingen zoals loonkostenvoordeel en jobcoaching, waardoor ze minder aantrekkelijk zijn voor werkgevers. Ook re-integratiebureaus zijn minder snel geneigd hen te helpen.
Om dit te veranderen is een sterke lobby nodig. Wij, Stichting Support Stotteren zetten ons hiervoor in. Met patiëntenorganisaties van andere aandoeningen dan stotteren, lobbyen we goed en effectief samen.
Hierdoor lukt het steeds beter om de beleidsmakers bij de overheid te bereiken en wetgeving te laten aanpassen. Dit startte in 2014 met de aangenomen van Lid Potters, zoals beschreven in stotteren wordt gemonitord in de participatiewet .
Via Ieder(in) zijn we betrokken bij de werkgroep 'Buiten Banenafspraak'. Dankzij deze werkgroep konden we samen met StartFoundation een goed en overtuigend manifest aan Minister Carola Schouten aanbieden. In het artikel stotteren niet (on)beperkt genoeg? laten we zien hoe dit tot stand kwam en waar wij nu staan.
Politiek maakt stotteren en werken moeilijker, pas de wetgeving aan
In het artikel 'Sluit mensen die stotteren niet uit, staatssecretaris' is te lezen hoe wij, samen met patiëntenorganisaties van andere aandoeningen die buiten de banenafspraak vallen, onze gezamenlijke problematiek bij de staatssecretaris onder de aandacht brengen.
Dit startte met een ludieke actie om aandacht te vragen voor de nadelige gevolgen van de quotumwet voor hoger opgeleide mensen.Hoger opgeleid ben je volgens de wetgever al met een MBO2 opleiding! Mensen die stotteren zijn niet dom. Het spreken gaat moeizamer maar het IQ is prima.
Steeds beter doorgronden we wat er ontbreekt in de huidige wet- en regelgeving: stotteren is een vergeten aandoening. En, daar brengen wij verandering in!
Stotteren komt nu wél in beeld
Al jarenlang merken we dat een aantal mensen die stotteren problemen ervaren bij het vinden en houden van werk. Dit hebben we herhaaldelijk bij de Nederlandse stottervereniging Demosthenes aangekaart. Hoewel op een ALV de meerderheid van de aanwezige leden voor was, om dit onderwerp op te pakken, zag het toenmalige Demosthenesbestuur daar geen noodzaak toe.
Stichting Support Stotteren vindt dit wel belangrijk. Na jarenlang lobbyen hebben wij een goed netwerk ontwikkeld en lukt het ons om de problemen van mensen die in hevige mate stotteren en problemen op de arbeidsmarkt ervaren, onder de politieke aandacht te brengen.
Overheid en beleidsmakers: maak stotteren en werk gemakkelijker!
Ook na een zorgvuldig voorbereid gesprek met topambtenaren van het UWV lukte het om de regelgeving van het UWV te verbeteren. Lees ons artikel over de vergoeding spraakhulpmiddelen bij stotteren dat samen met het UWV is opgesteld.
Duitse wet- en regelgeving interessant voor Nederland?
Waar Nederland een lappendeken aan wet- en regelgeving kent, ontstaan door decennia lang pleisters plakken, heeft Duitsland een gedegen format opgesteld. Een format dat ruimte biedt aan de verschillende mates van beperkingen. Aan de mate van beperking is de ondersteuning gekoppeld. Dit Duitse model doet recht aan de ervaren problemen van mensen die in hevige mate stotteren, versus mensen die hoorbaar weinig stotteren.

Om problemen rondom stotteren op de politieke agenda te zetten, moet je samenwerken. Stichting Support Stotteren heeft deze kans gegrepen en heeft aan de basis gestaan van de nieuwe groep “communicatieve beperkingen”.
Deze groep “communicatieve beperkingen” praat nu met meerdere ministeries mee over de problemen en oplossingsrichting op de 7 geformuleerde levensdomeinen. In 2023 is een Nationale Strategie geschreven hoe het VN-verdrag Handicap in Nederland in te voeren om de ervaren problemen rondom een handicap drastisch te verminderen. De aanpak voor de eerste vijf jaar wordt nu bepaald in de 'Werkagenda Nationale Strategie VN-verdrag Handicap'. Stichting Support Stotteren is, samen met andere patiëntenorganisaties, hierbij betrokken. Nu is het moment om Nederland toegankelijker te maken! Ook voor mensen die in hevige mate stotteren.
Lees meer: Samen sterk: hoe mensen met communicatieve beperkingen samen strijden voor veranderingen

Start Foundation organiseerde met de Hogeschool Utrecht een openbaar college over de uitdagingen op de huidige arbeidsmarkt. Centraal stond de vraag hoe we meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan kunnen helpen. Prof. dr. Wilthagen, hoogleraar Institutionele en juridische aspecten van de arbeidsmark, verbonden aan de Tilburg University, opende het college met een stevige stelling: we hebben geen arbeidstekort, maar een inclusietekort.
De arbeidsmarkt is namelijk sterk gericht op selectie, waardoor veel mensen met een arbeidsbeperking niet uitgekozen worden en daardoor aan de zijlijn blijven staan. Desondanks zijn er talloze initiatieven die proberen om deze groep te helpen. Tijdens het college werden verschillende pilotprojecten gepresenteerd, die aantonen dat het mogelijk is om ook mensen met een beperking succesvol aan het werk te helpen.
Lees meer: Meer inclusie, minder arbeidstekort: een kwestie van doen

Op 30 september gebeurde iets opmerkelijks: de Landelijke CliëntenRaad (LCR) gunde ook iemand die stottert het woord om tijdens de kennismakingssessie met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) te spreken.
De minister wilde zich goed voorbereiden op het WIA-debat in de Tweede Kamer en was nieuwsgierig naar de ervaringen van mensen die met de WIA te maken hebben. Echter, in plaats van alleen mensen met een WIA-indicatie, wist Dini Zeggelaar,die zelf stottert en niet onder deze regelgeving valt, toch het gesprek met de minister aan te gaan. Hiermee vestigde zij de aandacht op een groep mensen met een beperking die vaak buiten de officiële regelingen, zoals de banenafspraak, vallen.

Stotteren op de arbeidsmarkt is meer dan alleen een spraakprobleem; het is een strijd om erkenning, gelijkheid en gelijkwaardige kansen. Lees hoe mensen met stotteren zich staande houden in een wereld die vaak geen rekening houdt met hun unieke uitdagingen. Samen duiken we in de complexe realiteit van inclusie, de zoektocht naar werk, de noodzaak van verandering en hoe ook jij kunt bijdragen aan de oplossingen.

In juni 2022 werd het manifest 'Niet (on)beperkt genoeg' samen met Start Foundation aangeboden aan Minister Schouten. Haar brief van 7 juli 2022 aan de Tweede Kamer gaf blijk van de gemaakte indruk.. Minister Schouten heeft het onderzoeks- en adviesbureau Panteia gevraagd om haar te adviseren. Het rapport is eindelijk beschikbaar! We lichten enkele belangrijke punten uit dit uitgebreide 178 pagina's tellende rapport toe en bespreken we zowel de positieve als zwakke punten.
Lees meer: Stotteren in 2de Kamer rapport banenafspraak en VN verdrag
Arbeidsdiscriminatie is een van de meest voorkomende vormen van discriminatie, gaf Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator Discriminatie en Racisme aan, tijdens de bijeenkomst “de kracht van de inclusieve werkvloer” op 25 mei in het Gelredome.
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: cultuur omslag nodig
Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) was fysiek aanwezig en benadrukte dat discriminatie verboden is, volgens artikel 1 van de grondwet. Echter, discriminatie komt nog te veel voor. Dat speelt ook tijdens de sollicitatieprocedure. Het is aantrekkelijk om een “junior versie van jezelf” te selecteren bij een vacature. Maar durf jezelf ook eens uit te dagen en durf verder te kijken, ook als diegene niet aan jouw “bijna evenbeeld” voldoet, betoogde de minister.
Lees meer: Minister Van Gennip benadrukt het belang van gelijkwaardige kansen
Op de arbeidsmarkt vallen te veel mensen die stotteren tussen wal en schip. Dat begint tijdens de sollicitatieprocedure en dat zal in veel gevallen doorwerken in de carrière.
Helaas staan wij, mensen die stotteren, alleen in deze problematiek. Daarom zoeken wij, Stichting Support Stotteren, graag de samenwerking op. Er worden nu goede stappen gezet. Lees waardoor de problemen zijn ontstaan, wat er vooraf ging, waar wij nu staan en hoe wij een meer gelijkwaardig speelveld op de arbeidsmarkt denken te kunnen bereiken en hoe jij ons kunt steunen.
Onder andere door inbreng van Stichting Support Stotteren is bij het debat over de participatiewet een motie aangenomen om te monitoren hoe de participatiewet uit gaat werken op mensen met een arbeidsbeperking die buiten de banenafspraak vallen. Als stichting hebben we ons hier sterk voor gemaakt.
De zorg van Stichting Support Stotteren dat de participatiewet, onbedoeld, negatief uit kan pakken voor o.a. mensen die stotteren en een baan zoeken, is door het kabinet gehoord.
Jaarlijks zal er een vinger aan de pols worden gehouden.
Lees meer: Werkzoeken met stotteren gemonitord in participatiewet
Onze stelling:
De praktijk leert dat exclusieve banen voor mensen met een beperking worden gecreëerd onder het mom van: “wat zijn wij toch goed maatschappelijk verantwoord bezig”. Ook termen als 'jobcarving' benadrukt de exclusiviteit en is stigmatiserend.
Hoe wel met een beperking aan het werk komen en blijven?
We denken dat het beter is om mensen met een beperking extra toe te rusten voor functies op bestaande en/of toekomstige banen.Lees meer: Participatie wet en inclusieve arbeidsmarkt? Organiseer dat anders!
Mensen die stotteren kunnen prima werken, maar een aantal van hen hebben grote moeite om aan het werk te komen en te blijven. Dit is afhankelijk van de mate van stotteren en de concurrentie op de arbeidsmarkt.
Zij vallen binnen de doelstelling van de participatie wet:"mensen met arbeidsvermogen naar werk toe te leiden, bij voorkeur naar regulier werk", maar kunnen daar in de praktijk geen gebruik van maken.
Daarom heeft Stichting support Stotteren een reactie op de internetconsultatie 'Wijziging Participatiewet en Ziektewet ivm breed offensief' gegeven.
Stotteren en de organisatie
Afhankelijk van de mate van stotteren en de bereidheid van de organisatie levert werk vinden soms problemen op. Uiteraard zouden we het liefst zien dat elke organisatie voor iedereen openstaat, ook voor mensen die (flink) stotteren. Helaas geeft onze achterban aan dat dit niet altijd lukt.
Voorstel uitbreiding Participatiewet
Het wetsvoorstel zouden we graag uitgebreid willen zien met:
- in individuele gevallen (inclusief schoolverlaters) het mogelijk te maken dat mensen die hevig stotteren en daardoor moeilijk werk vinden, of hun werk dreigen te verliezen, op diens verzoek toe te laten tot deze regeling.
- bij de loonwaardebepaling ook rekening te houden met veranderende technologische en maatschappelijke ontwikkelingen. Zodat werknemers die nu nog goed functioneren, maar zich door veranderende ontwikkelingen niet meer kunnen handhaven, van deze regelingen gebruik kunnen maken.
- de ondersteunende instrumenten uit te breiden met specialistische opleidingen voor de (aspirant) werknemer.
Download de reactie (pdf - 154KB) op het breed offensief van stichting support Stotteren
Ervaar jij ook problemen of heb je tips om succesvol door het sollicitatiegesprek te komen? Deel het met ons
Projectmatige en/of structurele samenwerkingsverbanden met
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |