Stotteren verminderen
Ben je op zoek naar een (andere) manier om je stotteren te verminderen? Overweeg je stottertherapie of een andere vorm van therapie?
Helaas staat er veel tegenstrijdige informatie op internet en wordt de verantwoordelijkheid voor het slagen van een stottertherapie vaak niet eerlijk verdeeld.
Verdiep jezelf in stotteren
Jezelf verdiepen in de achtergronden van jóuw stotteren is belangrijk om tot een goede therapiekeuze te komen. In het menu Therapieën gaan we hier dieper op in en geven een zo'n breed mogelijke kijk.
In dat menu wordt ook de 'Richtlijn stotteren' (opgesteld en gefinancierd door logopedisten) besproken. We moeten helaas constateren dat deze een te eenzijdige scope heeft. Richtlijn stotteren: WC-eend wetenschap?
Andere kijk op therapie bij stotteren
De invalshoek om stotteren te behandelen wordt sterk gedomineerd vanuit stottertherapeuten en logopedisten. Terwijl er steeds meer onderzoeken zijn, die afwijkingen in de hersenen laten zien. Er zijn echter geen therapieën ontwikkeld die direct de hersenen trainen (zoals bijvoorbeeld neurofeedback bij ADHD).
Medicatie
Ook verloopt de ontwikkeling van medicatie langzaam. Wereldwijd zijn hier slechts een aantal experts mee bezig (zoals dr. Maguire die zelf ook stottert).
Omdat er nog geen goedgekeurde medicijnen tegen stotteren zijn, staan deze niet bij het menu Therapieën.
Voedingsstoffen
In het huidige therapieaanbod blijft de rol van voeding onderbelicht. In Nederland is Piet Wiedijk (chemisch technoloog die zelf stotterde) hier actief mee aan het experimenteren geweest. Zijn ideeën delen we in het menu Voeding.
Afwijkend DNA bij stotteren?
Informatie over verschil in DNA en mogelijke erfelijkheid is te vinden onder 'Genen' in het menu-item '360°'.