Heeft voeding effect op je stotteren?
Het idee dat voeding het stotteren kan beïnvloeden, werd al in de jaren 20 van de vorige eeuw geopperd. Aldus het mooie overzicht in de thesis "Het probleem van het stotteren, Geschiedenis van een spraakafwijking in Nederland, 1900-1980" van Rik Mets.
Dhr. Piet Wiedijk, chemisch technoloog die zelf stotterde, heeft de effecten van voeding op stotteren tussen 1990 en 2012 verder in kaart gebracht. Door zelfstudie/literatuuronderzoek onderzocht hij de samenhang van drie terreinen: stotteren, de biochemie van de hersenen en voedingsleer. Gebaseerd daarop ontwikkelde hij een speciaal dieet, waardoor zijn stotteren afnam. Dit vertelde hij op meerdere stotterbeurzen.
Met veel respect voor zijn werk, delen we graag zijn inzichten.
- In de inleiding wordt het afwijkende beeld van de hersenen bij stotteren geschetst.
- Waarna de samenstelling van de neurotransmitters wordt beschreven en welke wisselwerking dat op de ademhaling met stotteren heeft
- Vanuit daar probeert Piet Wiedijk te verklaren waarom veel meer jongens dan meisjes stotteren en
- Tot slot schetst hij de relatie tussen stotteren en andere stoornissen.
Goede en slecht eten
Gebruik je medicijnen, heb je een ziekte, of volg je een dieet? Overleg eerst met je huisarts of diëtist!
Wat kun je beter wel/niet eten, als je je voedingspatroon wilt veranderen?
Positief effect
Voedingsstoffen met een positief effect op stotteren, zijn:
Negatief effect
Eten dat xanthinen of teveel koper/mangaan bevat, heeft een negatief effect op stotteren. Eet dit minder vaak.
Eetpatroon bij stotterende kinderen veranderen
Hoe pas je de voeding aan bij kinderen? Belangrijk is dat je kind(eren) niet merken, dat je dit doet om invloed op het stotteren uit te oefenen! Daarmee wordt het kind zich bewust van het stotteren en zal het juist meer stotteren.
Zorg dat de volwassenen achter dit experiment staan. Niet omdat het moet, maar omdat het leuk is om met elkaar nieuwe gerechten te ontdekken. Zoek samen leuke en smakelijke recepten op. Als de kinderen oud genoeg zijn, betrek ze hierin door hen nieuwe recepten te laten zoeken en te laten helpen met koken, als ze dat leuk vinden..
Hoe verder rondom stotteren, hersenonderzoek en voeding?
We kunnen alleen maar veel respect voor zijn inzet en inzichten hebben. Zijn erfgenamen benaderde Stichting Support Stotteren om de inhoud van zijn website over te nemen. Deze inzichten delen we graag.
Helaas beschikken wij over te weinig kennis om de laatste wetenschappelijke inzichten op dit specialistische vlak te onderhouden. We komen graag in contact met iemand die zijn werk kan (laten) voortbestaan. (contact formulier)
Uiteraard beschikken we ook over het (papieren) archief van Piet Wiedijk.