Therapie bij stotteren
Stotteren, we willen er allemaal vanaf. Maar, hoe vind je de beste therapie? En, als een kind begint te stotteren, zoek je dan meteen hulp? Of nog even wachten?
Stottertherapieën
Er zijn verschillende soorten therapieën die behulpzaam kunnen zijn bij stotteren. Zoals: Logopedie, Reguliere stottertherapie en Niet-reguliere stottertherapie. Logopedisten en reguliere stottertherapeuten handelen volgens de Richtlijn stotteren. Echter, Stichting Support Stotteren plaatst kritische kanttekeningen bij de Richtlijn stotteren.
Andere therapieën bij stotteren
Heb je al meerdere stottertherapieën gevolgd? Ben je teruggevallen, of zoek je iets anders? Onderzoek eerst waaruit jóuw stotteren bestaat, zie het menu-item diagnose en voorkom misverstanden. Verdiep je bijvoorbeeld ook in andere therapiemogelijkheden. Ook zijn er verschillende boeken over stottertherapie en boeken over therapie volgen geschreven.
Wil je lezen over andere inzichten? Lees dan boeken over de invloed van relaties en boeken over de invloed van je kindertijd op je volwassen leven. Een systeemopstelling/familieopstelling kan inzicht geven in welke dynamiek meespeelt in jóuw stotteren. Haptonomie leert je weer terug te komen bij je gevoel. Terwijl via
hypnotherapie het onderbewust kan worden verkend. Helaas bleek uit een afstudeeropdracht stotteren en hypnotherapie dat overtuigend resultaat moeilijk te verkrijgen is.
Hoe lang ga je door met therapie?
Welke therapie je ook volgt: vraag je af hoe lang je wilt doorgaan met die therapie.
Je volgt therapie en merkt al een tijd dat je geen vooruitgang meer boekt. Hoe lang ga je door? Komt er nog verbetering aan, of is het beter om te stoppen en iets nieuws te proberen?
Als Stichting Support Stotteren vinden wij: na negen maanden nog geen verbetering, of negen maanden stagnatie? Wellicht is het tijd om de balans op te maken.
Therapietrouw, of afhankelijk van de therapeut?
Sommige mensen blijven meerdere jaren bij dezelfde therapeut hangen zonder duidelijk verder te komen. Is dat therapietrouw? Of, ben je afhankelijk van je therapeut geworden?
Je kunt door blijven gaan op de ingeslagen weg in de hoop ooit van het stotteren af te komen. Je kunt ook de balans opmaken. Misschien kom je tot de conclusie dat je op deze weg genoeg hebt geleerd. Dat je op dit moment in deze therapie niet meer verder komt. Misschien ben je in een nieuwe fase aangeland en is het tijd om je open te stellen voor iets nieuws.
Gedurende de therapie verander je en ontwikkel je je verder. Op een gegeven moment kom je op een punt dat je bij die therapie het maximale voor jou er uit gehaald hebt. Kort gezegd: je bent die therapie aan het ontgroeien. Stagnatie kan in dat geval een teken zijn dat je in een andere fase terecht bent gekomen.