In het midden van de vorige eeuw was er vooral in de Verenigde Staten een rage om veel lichamelijke kwaaltjes te lijf te gaan met vitaminen. Zo werden deze middelen ook ingezet tegen stotteren. Slechts één vitamine wordt in de weten

schappelijke literatuur aangetroffen met een positieve werking tegen stotteren, namelijk vitamine B1.

Het placebo-gecontroleerd onderzoek is verricht door Hale (1951) aan de universiteit van Florida (doelgroep  : kleuters) en door Penson (1952) aan de universiteit van Ohio (doelgroep : volwassenen).

Hoewel deze literatuur al langer in mijn bezit was, heb ik er tot nog toe weinig aandacht aan besteed. Tot dat ik recentelijk literatuur uit 2002 onder ogen kreeg, waarbij vitamine B1 in verband wordt gebracht met koper en wel in een zeer onverwachte functie : het opruimen van koper in de hersenen ! Het betreft het onderzoek van Sheline, die op zoek is naar "neuroprotective strategies" bij de behandeling van Wilson-patienten ( een erfelijke ziekte met koperophoping in o.a. de hersenen). Hij onderzoekt of het gebruik van vitamine B1 het leven van zijn proefdieren met de ziekte van Wilson kan verlengen. Het resultaat is verrassend : door aan het drinkwater 1% toe te voegen wordt het leven verlengd van ca. 6 maanden tot meer dan 16 maanden ! De binding van koper wordt veroorzaakt door het zwavelatoom, dat zich bevindt in de moleculaire structuur van  de vitamine.

Wie het effect van vitamine B1 op zijn spraak wil testen kan het beste een vitamine B-complex nemen, omdat het slikken van vitamine B1 een tekort kan veroorzaken van de overige B-vitaminen. Voor het bereiken van een snel resultaat moet men 3 keer daags een B-50 tablet met de maaltijd innemen. Na verloop van tijd kan men volstaan met een onderhoudsdosis van één tablet per dag.

(Het opvolgen van deze tips geschiedt op eigen risico. Indien u medicijnen gebruikt: raadpleeg eerst uw arts of apotheker).

Projectmatige en/of structurele samenwerkingsverbanden met

Logo Ieder(in) Logo UWV Logo Justitie en Veiligheid Logo Start Foundation logo incluvisie