Wanneer een persoon hooggevoelig is (HSP), dan heeft deze persoon een hoge ‘sensory processing’ sensitiviteit (SPS). Hooggevoelige personen zijn gevoeliger voor zowel positieve als negatieve omgevingsinformatie.

Het Donders institute van de RadboudUMC heeft kwalitatief onderzoek naar hooggevoeligheid gedaan. Bij 26 hooggevoelige volwassenen (13 vrouwen, 13 mannen) hebben zij een semigestructureerd interview afgenomen. De uitkomsten hebben zij in deze factsheet over hooggevoeligheid (HSP) verwerkt.

Overeenkomsten hooggevoelig (HSP) en stotteren

Misschien herken je dit: je hebt goed geoefend, je voelt je prima en op het moment suprème klap je dicht en stottert nog meer als dat je zonder oefenen zou hebben gedaan. Je piekert je suf wat er is gebeurd, maar je kunt er geen vinger achter krijgen. Was het een

willekeurige blik van de luisteraar, waarop jij onbewust reageerde? Kwam er iemand de kamer binnen?

In het onderzoek kwamen de onderstaande thema's naar voren:

  • Meer tijd nodig om emoties te verwerken: zowel sterke negatieve emoties, als sterke positieve emoties
  • Opmerken of voelen van emoties van anderen. Verbonden voelen met anderen. Daardoor aandacht voor anderen, handelen op basis van empathie, begrijpen van emoties en intenties van anderen.
  • Behoefte aan diepte en betekenis: veel denken en reflecteren. Zorgen maken en piekeren.
  • Overprikkeling: overprikkeling door zintuigelijke prikkels en sociale prikkels. Effect van overprikkeling op conitie en op stemming.
  • Grotere hoeveelheden informatie waarnemen. Informatie wordt meer gedetailleerd waargenomen.

Projectmatige en/of structurele samenwerkingsverbanden met

Logo Ieder(in) Logo UWV Logo Justitie en Veiligheid Logo Start Foundation logo incluvisie