De quotumregeling is in Duitsland verplicht. Op iedere 20 werknemers, dient één iemand met een handicap in dienst te zijn.

Het Duitse quotum voor mensen met een handicap richt zich op het totale personeelsbestand van een bedrijf. Ook banen waar hoogopgeleide mensen met een beperking werken, tellen mee. Dit heeft als voordeel dat werkgevers automatisch ook hoger opgeleide werknemers met een handicap in dienst hebben om aan het quotum te voldoen.

Interessant zou zijn als het quotum over alle lagen van een organisatie geldt. Niet alleen mensen met een handicap op de werkvloer, maar ook in het middenmanagement (leidinggevenden) en in het MT/Directie en zelfs in de Raad van Bestuur. Op die manier worden ook banen door hoger opgeleide mensen met een handicap ingevuld én komt bewustwording top-down de organisatie in.

Stagiaires tellen mee voor quotum

Zowel werknemers als stagiaires met een GdB 50 of hoger tellen voor het quotum mee. Waarbij stagiaires met een GdB 20 of hoger bij problemen met het toegelaten worden tot een opleiding of het vinden van een passende stage een tijdelijke gelijkstelling met GdB 50 aan kunnen vragen. Met een GdB 50 tellen stagiaires mee voor het quotum. Bij werknemers is dit niet het geval. 

Interessant hieraan is dat werkgevers geprikkeld worden om ook stageplaatsen voor scholieren en studenten met een lichte tot zware handicap beschikbaar te stellen. Waardoor de overgang van school naar werk verbetert.

Wel loonkostensubsidie, geen premiekorting

Ook Duitsland kent loonkostensubsidie, maar geeft daar bovenop geen premiekorting.

Omdat het verplicht is om een quotum aan mensen met een handicap in dienst te hebben, is het niet langer nodig om werkgevers te verleiden met premiekorting. Premiekorting dat sinds kort structureel wordt verstrekt.

Door het quotum verplicht te maken, wordt het totale budget aan premiekorting uitgespaard. Dat geld kan ingezet worden voor het bevorderen van de interne infrastructuur in organisaties om mensen met een handicap als collega's een warm welkom te heten en te integreren. Bijvoorbeeld met de inzet van Inclusie officers.

Terug naar het overkoepelende artikel 'Duitsland & arbeid'.