Je studiekeuze, of werk laten beïnvloeden door stotteren? Dat is niet meer nodig. Naast therapie, zijn op technologisch gebied hoopgevende ontwikkelingen, die je (aanvullend) kunt gebruiken om vloeiender te spreken.

Sinds mei 2021 zijn wij ons aan het verdiepen in reeds bestaande spraaktechnologie.

Mensen met andere spraakbeperkingen maken gebruik van technologische hulpmiddelen gebaseerd op 'Tekst naar spraak'-technologie. Dit zijn spraakcomputers die ingetypte tekst uitspreken. (De uitspraak klinkt natuurlijker dan de stem van een navigatiesysteem). Het kan interessant zijn om te proberen in hoeverre je daar profijt bij hebt.

Voorbeelden van technologische hulpmiddelen zijn:

  • Spraakcomputers, bv. de Allora3 (het toetsenbord is ook in het Nederland gangbare 'Qwerty' leverbaar)
  • Spraaksoftware om op een laptop of tablet te installeren, bv. MindExpress (doorscrollen naar 'Communiceren met woorden')
  • Whispp, nog in ontwikkeling.

Deze technologie is nu nog gericht op andere (spraak-)beperkingen. Wil je daar doorheen kijken en creatieve mogelijkheden voor jóuw situatie te zien?

Blijven spreken

Het gebruik van spraakhulpmiddelen zien wij echt als een hulp-middel. Gebruik het vooral niet continue! Blijft dus ook gewoon spreken.

In specifieke situaties waarin stotteren voor jou extra lastig of extra belastend is, kun je technologie inzetten, zodat je zelf minder hoeft te spreken. Bijvoorbeeld: tijdens een vergadering met veel deelnemers, een vraag stellen in een collegezaal of een beurt nemen in de klas, het plegen van een moeilijk telefoontje, of als je moe bent en spreken je veel energie kost, etc.

Dus, blijf vooral zelf spreken en maak soms handig gebruik van een hulpmiddel.

Vergoedingen

De mogelijkheden voor vergoedingen en hoe dat aan te vragen, lees je in het artikel Vergoeding spraakhulpmiddelen bij stotteren.

Projectmatige en/of structurele samenwerkingsverbanden met

Logo Ieder(in) Logo UWV Logo Justitie en Veiligheid Logo Start Foundation logo incluvisie