Wat doe jij in geval van brand? Lukt het jou om snel 112 te bellen als iedere seconde telt?
Voor mensen die stotteren is 112 ook per sms bereikbaar. Maak hier gebruik van, als je niet zeker weet of je in een noodsituatie snel 112 kunt bellen.
Deze dienst is gratis. Je betaalt alleen de sms'jes tegen het normale tarief.
Vooraf aanmelden
Om in geval van nood met de meldkamer te sms'en, dien je je vooraf aan te melden!
- Sms het woord 'aanmelden' naar 112.
- De 112-centrale stuurt een sms terug met de vraag de aanmelding te bevestigen.
- Bevestig de aanmelding door de woorden ‘aanmelden akkoord’ te sms’en naar 112.
-
"Uw aanmelding is gelukt. U kunt nu via sms communiceren met 112.Doe dit alleen als u in nood bent of als u een noodsituatie ziet. Misbruik is strafbaaar".
- In geval van nood kun je voortaan een sms'je sturen naar 112, op dezelfde manier zoals je ook naar andere personen sms't.
Sommige Android-toestellen sturen direct vanzelf de locatiegegevens mee. Hiertoe schakelt Android automatisch de locatie in. -
Tips:
- meld je nu meteen aan; zodat je in geval van nood meteen een sms naar 112 kunt sturen
- registreer ook de mobiele telefoons van je huisgenoten. Zodat je in een noodsituatie het dichtstbijzijnde mobieltje kunt grijpen, zonder de jouwe te hoeven zoeken.
Lees meer over sms'en naar alarmnummer 112 op Rijksoverheid.nl, of download rechtstreeks de handleiding van de Landelijke meldkamer.
Waarom 112 per sms?
112 Per sms inschakelen is handig als je flink stottert.
Vooraf weet je niet hoe je in een panieksituatie reageert. Stotter je meer? Stotter je minder?
Herkent de centralist in de meldkamer jouw blokkade als een stotter?
Ziet de centralist, die onbekend is met spreektechnieken, jouw ietwat zangerige spraak aan voor een dronkenmansgrap? Vooral als je op een tijdstip van een stapavond belt en het druk is in de meldkamer?
Een ongeluk, brand of overval kun je niet oefenen. Een rollenspel is een totaal andere setting dan dat het in het echt is. Daarom is het belangrijk om je voor te bereiden en je alvast te registreren. Zodat je in geval van nood meteen naar de 112-meldkamer kunt sms'en.Wat zijn de volgende stappen
Diverse leden van onze besloten Facebookgroep over stotteren hebben meegedaan met het testen van 112 per sms. Hier kwamen de volgende bevindingen uit. o.a. Een blokkade omdat het sms'en naar 112 bij sommige providers nog niet gratis is. Zij ontvingen de onderstaande foutmelding:
- "Je kunt geen gebruik maken van de dienst omdat je nummer hiervoor is geblokkeerd. Maak de blokkade ongedaan op www.payinfo.nl en ontvang de dienst".
In de loop van dit jaar wordt dit euvel opgelost. Wil je een seintje ontvangen als 112 ook hiervoor gereed is? Mail ons via ons contactformulier.
Hoe kwam 112 per sms tot stand?
Raak geïnspireerd door ons verhaal. Van het indienen van onze visie in een internetconsultatie, via een gesprek op het ministerie van Justitie en Veiligheid, de opzet van een 112-coalitie met "niet stotter" belangenorganisaties, het position paper, de Tweede Kamervragen en het testen samen met de meldkamer. lees verder in 112 beter bereikbaar door actieve lobby van Stichting Support Stotteren.
De Nederlandse stottervereniging Demosthenes en het Stotterfonds hebben hier niet aan bijgedragen.